Oglaševanje

Piščanec in krompir v smetanovi omaki: preprosta jed iz pečice, ki vedno navduši

author
N1
06. okt 2025. 05:03
Piščanec s krompirjem v smetanovi omaki
Foto: PROFIMEDIA

Če iščete jed, ki združi preprostost priprave in bogat okus, je ta recept prava izbira. Sočen piščanec, zlato zapečen krompir in nežna smetanova omaka s pridihom čebule in svežega timijana ustvarijo kombinacijo, ki jo je težko premagati.

Oglaševanje

Čeprav sta pečen piščanec in krompir klasika, lahko s pravimi dodatki postaneta nekaj povsem posebnega. Čebula, sladko zapečena v pečici, skupaj s kremasto smetanovo omako in svežim timijanom spremeni to enostavno jed v pravo kulinarično razvajanje. Recept, ki ga je objavil portal Punkufer.hr, ne zahteva zapletene priprave ali kupa posode – le nekaj osnovnih korakov in pečica bo delo opravila namesto vas.

Zakaj je ta jed tako posebna?

Skrivnost se skriva v kombinaciji okusov: rahlo popečen piščanec, hrustljav krompir, nežna čebula in bogata smetanova omaka s parmezanom ter gorčico. Timijan pa poskrbi za tisto piko na i, ki jed povzdigne na raven, zaradi katere se boste želeli k njej vračati znova in znova.

Oglaševanje

Potrebujemo

  • 600 g krompirja, narezanega na četrtine
  • 4 (po 250 g) piščančji fileji
  • 1 čebula, debelo narezana
  • 1 1/2 žlice rastlinskega olja
  • 20 g masla
  • 40 g naribanega parmezana
  • 2 čajni žlički čebule v prahu
  • 2 žlici drobtin
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 žlica dijonske gorčice
  • 2 vejici timijana, listi
  • 80 ml vode
  • 1 čajna žlička soli

Kako pripraviti jed

Pečico segrejte na 200 °C. V pekač (25 × 35 cm) razporedite krompir in čebulo, pokapajte z eno žlico olja, začinite in pecite približno 30 minut, dokler krompir ne dobi zlate barve.

Oglaševanje

V ponvi segrejte maslo in preostalo olje. Piščančje fileje pecite 2–3 minute na vsaki strani, da postanejo zlato rjavi. Nato jih začasno prestavite na krožnik.

V skledi z metlico zmešajte parmezan, čebulo v prahu, drobtine, smetano, dijonsko gorčico, sol in vodo.

Piščanca razporedite med krompir in čebulo v pekaču. Vse prelijte s smetanovo omako in posujte s timijanom. Pekač vrnite v pečico in pecite še 15 minut

Oglaševanje

Postrezite in uživajte!

Rezultat je jed, ki združuje hrustljavost in kremnost, polnost okusa ter nežno aromo svežih zelišč. Idealna je za družinsko kosilo ali večerjo, ko želite na mizo postaviti nekaj posebnega brez pretirane komplikacije.

Teme

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih